Sidestik er noget af det mest frustrerende fysiske problem, der kan opstå på en løbetur. Sidestik rammer alle! Ung, gammel, nybegynder, erfaren…. Sidestik siger derfor intet om din form, så tag det ikke så tungt, hvis du som erfaren løber pludselig bliver offer for problemet. Fysiologer har endnu ikke fundet årsagen til, hvordan og hvorfor sidestik opstår, hvilket absolut ikke gør sidestik mindre frustrerende.

Da der ikke findes en veldokumenteret kur med sidestik, har vi samlet en række tips og tricks gennem tiden så du kan få bugt med sidestik én gang for alle:

Undgå sidestik

  • Lær din krop at kende
    For meget væske eller mad i maven kan føles ubehageligt og give sidestik. Nogen kan løbe allerede en time efter, de har spist, mens andre skal vente op til tre timer, før de kan løbe uden ubehag fra mad eller væske i maven. Alle kroppe er forskellige, så test din krop af og se, hvornår det er optimalt for dig at spise eller drikke op til en træning.
  • Start langsomt!
    Varm godt op, inden du begynder din træning. På den måde vækker du din krop langsomt og mindsker risikoen for sidestik (og skader!)
  • Lær at trække vejret
    Det lyder næsten provokerende banalt. Men du trækker med stor sandsynlighed vejret forkert. Hvis du lærer at trække vejret med mellemgulvet frem for kun at bruge musklerne i brystet, kan du nedsætte risikoen for sidestik. Læg dig ned på ryggen og anbring noget tung på maven – fx en bog. For at trække vejret korrekt skal bogen hæve og sænke sig. Med tiden bliver det mere naturligt for dig at række vejret på denne måde – også når du løber

AKUT HJÆLP på løbeturen

En god måde at lindre smerten på er ved at sætte farten ned eller stoppe helt op. Forsøg at læne dig forover og trække vejret med mellemgulvet. Det er med til at berolige de involverede muskler og kan få smerten til at forsvinde.

Vi håber, at du ved brug af vores tips kan komme det ubehagelige sidestik til livs.

//Karmarunner